Salaris zorg

Onderhandelen over salaris als starter? Deze tips helpen je!

Als je op zoek bent naar je eerste ‘echte’ baan in de zorg is één van de zaken waarmee je te maken krijgt het onderhandelen over je salaris. Wij hebben daarvoor handige tips op een rij gezet, zodat je goed voorbereid naar het gesprek gaat.

  1. Wees niet bang om te onderhandelen

Veel mensen vinden het ongemakkelijk om over hun salaris te onderhandelen. Vooral onder zorgprofessionals is dit een probleem. Ze zijn vooral dankbaar dat ze mensen mogen helpen en voelen veel waardering. Is dat niet voldoende? Is het wel oké om eisen te stellen?

Natuurlijk! Hoe mooi je je werk ook vindt en met hoeveel liefde je het ook doet: het is ook ‘gewoon’ werk. Wees niet bang dat een nieuwe werkgever boos op je wordt als je bepaalde eisen stelt. Je toont juist aan dat je voor jezelf opkomt.

  1. Ken je waarde

Misschien denk je: ‘Ik ben al blij als ik ergens aan de slag kan’. Dan ben je je niet bewust van jouw waarde! Er is een tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden. Veel organisaties willen jou graag hebben. Besef dit wanneer je gaat onderhandelen over het salaris met jouw nieuwe werkgever.

  1. Het hoeft niet altijd over salaris te gaan

Bij de onderhandelingen denk je waarschijnlijk als eerste aan salaris. Maar het kan moeilijk zijn voor een organisatie om jou een trede hoger in te delen dan waar je eigenlijk thuishoort op basis van jouw werkervaring. Waarschijnlijk wordt dit vroeg of laat bekend bij jouw collega’s, die zich dan gaan afvragen: “waarom deze nieuwe collega wel en wij niet?”.

Daarom is het ook goed om naar andere arbeidsvoorwaarden te kijken. Misschien wil je een bepaalde dag in de week standaard vrijhouden? Of wil je dat de werkgever bepaalde scholing voor jou verzorgt, zodat je je verder kunt ontwikkelen? Denk goed na over wat jij belangrijk vindt, dan kun je veel plezier halen uit je (secundaire) arbeidsvoorwaarden!

Wil je alle tips lezen? Klik dan hier voor het volledige artikel dat geschreven is door Hart voor Zorg, het centrale leerplatform voor de zorg.